Contul unui contribuabil mediu la Pilonul II a crescut cu 16% în 2021. Ce pensie privată au încasat, în medie, un român anul trecut

Contul unui contribuabil mediu la Pilonul II a crescut cu 16% în 2021. Ce pensie privată au încasat, în medie, un român anul trecut
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 21/03/2022, 20:49
Actualizat: 21/03/2022, 20:53

Peste 50.000 de români au încasat deja pensie privată, din 2016, până anul trecut, inclusiv, potrivit raportului anual al Autorității de Supraveghere Financiară, dat publicității luni. Suma medie din Pilonul II, la care contribuie deja 7,79 milioane de partipanți, este aproape aproape dublă față de 2018.

Peste 50.000 de români au beneficiat de sumele acumulate în contul de pensie privată Pilon II, în perioada 2016 – 2021, arată datele centralizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în Raportul privind evoluția sistemului de pensii private pentru 2021, dat publicității luni.

De amintit că, miercurea trecută, după ani de prorogări, Guvernul a aprobat o creștere a contribuției asiguraților la pensia privată obligatorie, cu un procent, de la 3,75% la 4,75%, în contextul obligațiilor asumate în Planul Național de Redresare și Reziliență. Cota este încă departe de cea stabilită în legea inițială privind pensiile private, care a suferit, de la adoptare, numeroase modificări în privința modului de calcul.

Câți bani sunt în conturile românilor

Potrivit instituției de reglementare, cei mai mulți beneficiari sunt fie rude ale unor contribuabili care au decedat, fie cotizanți care au ieșit la pensie pe caz de boală. Dată fiind vechimea sistemului de pensii private obligatorii, nu mulți dintre participanți au ajuns la vârsta pensionării cu stagiu complet.

Suma totală plătită de administratori în această perioadă se ridică la aproape 660 de milioane de lei, iar numărul beneficiarilor a crescut de la doar 675 în anul 2016 până la 19.000 în 2021.

Potrivit ASF, către cei aproximativ 19.000 de participanți și beneficiari din perioada ianuarie -decembrie 2021 au fost efectuate plăți ale activului personal net în cuantum de 288 milioane lei.

La finalul lunii decembrie 2021, valoarea medie a activului unui participant la sistemul pensiilor administrate privat era de 11.434 lei, înregistrând o creștere de 16% comparativ cu decembrie 2020 și cu 1,5% față de trimestrul precedent.

Sistemul de pensii private a demonstrat că este suficient de solid pentru a depăși perioadele de criză, arată ASF. În cei aproximativ 14 ani care au trecut de la înființarea sistemului, valoarea activului unitar net a crescut de la 10 lei la peste 28,5 lei.

„Altfel spus, fondurile de pensii au adus un câștig de 185% cotizanților. Faptul că deja sunt 50.000 de români care au beneficiat de plata pensiei, beneficiind de un randament între 100% și 185%, este un argument în plus pentru soliditatea și utilitatea sistemului”, au transmis reprezentanții instuției

Suma medie încasată în 2018, primul an în care numărul plăților a fost unul apreciabil, a fost de sub 7.500 de lei, ea ajungând în 2021 la 13.200 de lei, conform datelor disponibile pe site-ul ASF, în rapoarte anuale privind piața pensiilor private.

Pe creștere, în ciuda pandemiei de COVID-19

Pe ansamblu, anul trecut, arată ultimul raport, piața pensiilor private a continuat să crească, în ciuda volatilității induse de criza COVID-19. Valoarea totală a activelor nete ale fondurilor de pensii administrate privat a fost de 89,07 miliarde lei, la finalul lunii decembrie a anului 2021, în creștere cu aproximativ 19% comparativ cu aceeași dată a anului 2020. Comparativ cu trimestrul anterior, activele nete au crescut cu 2%. Numărul participanților înregistrați în sistemul pensiilor administrate privat la 31 decembrie 2021 a fost de 7,79 milioane persoane, în creștere față de 7,63 milioane persoane la 31 decembrie 2020.

În ceea ce privește distribuția pe grupe de vârstă, la 31 decembrie 2021, ponderea participanților cu vârsta de până în 35 ani a fost de 38% din totalul participanților, iar ponderea celor cu vârstă de peste 35 ani a fost de 62%. Distribuția participanților pe gen rămâne constantă, ponderea participanților de genul feminin în numărul total de participanți fiind de 48%, iar ponderea persoanelor de gen masculin de 52%.

În ceea ce privește gradul de penetrare a pensiilor private în rândul populației rezidente, se observă o acoperire bună a grupelor de vârstă medie (25-44 ani), cu o scădere din ce în ce mai pronunțată pentru vârstele mai apropiate de vârsta de pensionare. „Acest fapt nu este surprinzător, având în vedere introducerea relativ recentă a pensiilor private în România, însă sugerează o presiune în creștere pe bugetul de pensii de stat în următoarele câteva decenii (această presiune fiind accentuată și de îmbătrânirea populației)”, arată ASF.

La nivelul Pilonului II, contribuția medie a participanților cu contribuții virate la 31 decembrie 2021 a fost de circa 204 lei/participant, în timp ce la 31 decembrie 2020 valoarea acesteia a fost de 192 lei/participant. În perioada ianuarie – decembrie 2021, contribuțiile virate în sistemul de pensii administrate privat au fost în cuantum de 9,77 miliarde lei, în creștere cu aproximativ 10% față de anul 2020. Rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii administrate privat a fost de 5,79% în decembrie 2021, în luna decembrie 2020 valoarea acesteia fiind de 5,38%.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal